Ce inseamna instalarea unei antene parabolice ?

INSTALAM ORICE TIP DE ANTENE SATELIT

Ce inseamna instalarea unei antene ?
La instalarea unei antene parabolice se iau in considerare coordonatele geografice latitudine si longitudine ale locului de amplasare a antenei. In functie de latitudine trebuie reglata elevatia ( inclinatia) antenei fata de orizontala , iar in functie de longitudine se regleaza azimutul (directia) antenei fata de punctele cardinale E si V . Romania are coordonatele geografice centrale 46,00° lat N, 25,00° long E.
De asemeni trebuie respectate cateva reguli pentru stabilirea locului optim de amplasare a antenei:
-Alegerea pozitiei optime de instalare a antenei

– Vizibilitate verticala a unui unghi de cca. 30-35 grade

– Vizibilitate directa spre S-SV

– Lipsa eventualelor obstacole ce pot impiedica receptia dinspre satelit

– Acceptul proprietarilor pentru instalarea in zona respectiva
Cu busola verificati sa aveti liber spre sud in locul in care doriti ,cat mai apropiat de televizor . Busola va ajuta mai ales cand este innourat si nu vedeti directia soarelui. Pentru reglarea antenei , profesionistii folosesc satfindere digitale.
Dupa ce am gasit locul din care aveti vizibilitate buna catre S – SV (zona cu sateliti de interes pentru Romania) montati antena si pregatiti cablul coaxial ( aprox. 10m) care sa permita conexiunea LNB , receptor , televizor.
Se fixeaza antena pe suport , se realizeaza conexiunile .Orientarea antenei inseamna gasirea elevatiei (inclinatiei) ,azimutului (orientarea pe orizontala) si fixarea ei in pozitia de maxim a semnalului.
Se roteste LNB-ul invers acelor de ceasornic , cu aprox. 27 grade (in functie de pozitia geografica) si se regleaza elevatia antenei la aproximativ 37-39 grade (sunt gradatii pe suportul antenei) . Se strang suruburile care permit reglarea azimutului si fixarea antenei pe suport in asa fel incat antena sa nu aibe joc, sa se poate roti cu un mic efort . Atentie sa nu indoiti antena ! Deformarea ii strica performantele .
Conectati receptorul la tv. Pe ecranul televizorului trebuie sa se vada imaginea generata de receptor . Din telecomanda receptor setati lista cu grila de canale . Comutati pe programul memorat si rotiti incet antena in jurul sudului (in functie de satelit). Trebuie tinut cont ca receptoarele au o intarziere de 4-10 secunde asa ca trebuie rotit un pic si asteptata reactia receptorului. Sunetul intra inaintea imaginii fiind posibil sa apara diferite zgomote , pocnituri sau chiar semnal util audio. Atunci sunteti pe aproape .
Acum intervine reglajul fin .
Se strang usor toate suruburile din aproape in aproape , urmarindu-se indicatiile pentru S(semnal) si Q(calitate) pe ecranul televizorului. Incercati rotirea usoara a LNB-ului pentru semnal maxim .
Verificarea reglajului se face cu suruburile stranse : se incearca miscarea antenei stanga – dreapta , sus – jos apasand marginile ei , in limita elasticitatii . O antena bine reglata , la acest test, va da nivele mai mici pentru cei doi parametri (S,Q) . Cand reglarea este terminata , se strang aparatele . Se pozeaza cablu de la antena la receptorul de satelit in camera in care va fi folosit .
O instalatie corect realizata , nereglata , trebuie sa indice S semnal minimum 15% , chiar daca antena este orientata spre pamant . O valoare mai mica indica o intrerupere pe calea de semnal , ceva defect , alimentarea LNB intrerupta din meniu sau , atentie , chiar un scurtcircuit pe cablul coaxial .
Evitati instalarea antenei pe suporti instabili .Recomand folosirea unui suport special , bine fixat pe un perete , stalp , etc. Suportul trebuie sa fie fin , sa permita culisarea lina a antenei la reglajul azimutului . Un suport ruginit sau cu gauri nu este recomandat !
Nu montati niciodata antena pe elemente ale instalatiei electrice (ex. consola) . Exista risc de electrocutare (de altfel contravine si normelor de electrosecuritate in vigoare) si riscati amenzi de la furnizorul de energie electrica .
Nu acoperiti LNB-ul cu folii de plastic sau PET-uri . Riscati defectarea lui datorita condensului .
Text preluat de pe serviceluncailvei.ro

Comentarii

Comentarii

Distribuie